24 март е Световния ден за борба с туберкулозата. Той се

...
24 март е Световния ден за борба с туберкулозата. Той се
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

24 март е Световния ден за битка с туберкулозата. Той се отбелязва от 1996 година с решение на Световната здравна организация при Организация на обединените нации. На този ден през 1882 година немският бактериолог Роберт Кох афишира, че е изолирал бацила на туберкулозата. За това си изобретение  Кох получава Нобелова премия за физиология и медицина през 1905 г. Мотото на Деня за 2018 година е: " За свят без туберкулоза ".

В целия свят туберкулозата е водеща причина за гибелта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от нея умират към 3 милиона души в света. 

В България има устойчива наклонност за понижаване на заболеваемостта от туберкулоза, като за 2016 година тя е 21,3 на 100 000 души. 

По данни на Министерството на здравеопазването броят на болните от туберкулоза мъже е два пъти по-висок от броя на дамите, като в регионите на Плевен, Бургас, София, Ямбол, Видин е по-висока от междинната. Смъртността от заболяването е ниска, като се движи от 1,5 до 2%.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което визира основно дихателните органи (90% от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи - лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната празнина, кости и стави, уро-генитална система и други.

Причинител на заболяването е туберкулозния микроб. Той се отличава със забележителна резистентност във външната среда. Особено дълго се резервира в храчките, отделяни от болните, в това число и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени пространства туберкулозният микроб устоя до 3 г. 

Основен източник на болест е болният от белодробна туберкулоза човек. Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии. Заразяването става доста елементарно, когато се намираме наоколо с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или диалог. Заразата може да се придвижва и посредством прахта. Възможно е и заразяване по хранителен път - през устата. Практически всеки от нас се среща с туберкулозни бактерии, само че заболява една дребна част от хората.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР